ការសិក្សាជាច្រើនបានបង្ហាញថាវាមានឥទ្ឋិពលដ៏មានប្រសិទ្ធភាពលើសុខភាពរាងកាយរបស់យើង ។
ខាងក្រោមនេះ គឺជាអត្ថប្រយោជន៍សុខភាពចំនួន 7 របស់ផ្លែប័រដែលត្រូវបានគាំទ្រដោយការស្រាវជ្រាវវិទ្យាសាស្រ្ត ។
1-ផ្លែប័រ :
ជួយក្នុងការព្យាបាលជំងឺភ្លេចភ្លាំង និង
ជំរុញឱ្យខួរក្បាលមានសុខភាពល្អ ព្រោះវាផ្ទុកនូវសារធាតុ
ចិញ្ចឹម
និងវីតាមីនជាច្រើនដូចជា វីតាមីន A, វីតាមីន B, វីតាមីន C, វីតាមីន E
និងវីតាមីន K ហើយមាន សារធាតុទង់ដែង ម៉ាញ៉េស្យូម សារធាតុដែក ជាតិសរសៃរ
ប៉ូតាស្សូម ផូស្វ័រ ជាដើម ។ សារធាតុចិញ្ចឹម និងវីតាមីនទាំងនោះគឺ
មានតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ សម្រាប់ថែរក្សាសុខភាព របស់មនុស្សគ្រប់រូប។
ជួយជំរុញឱ្យសុខភាពខួរក្បាលល្អប្រសើរ ដោយសារតែក្នុងផ្លែប័រមានផ្ទុកសារធាតុ
Omega 3 Fatty Acids ខ្ពស់ ដែលសារធាតុនេះ វាជួយតាមរយៈការកើន
ឡើងនៃការផ្គត់ផ្គង់ឈាម ទៅកាន់ស្រោមខួរក្បាល ដែលជួយទៅដល់ការគិតពិចារណា
ការធ្វើអ្វីមួយ និងគំរោង ផែនការ ដែលអ្នកគិតចង់ធ្វើ ឱ្យកាន់តែប្រសើរឡើង។
វីតាមីន E មានតួនាទីពិនិត្យព្យាបាល ការពារ ជំងឺជរាភ្លេចភ្លាំង
ដែលកំពុងតែមាន និងកំពុងតែកើនឡើង។
វាអាចព្យាបាលនិងកាត់បន្ថយបានតាមរយៈការទទួលទានផ្លែប័រជាប្រចាំ រាល់ថ្ងៃ។
2-ផ្លែប័រ ផ្តល់អោយបេះដូងកាន់តែមានសុខភាពល្អ
សារធាតុ Beta-sitosterol
ជួយថែរក្សាកម្រិតកូឡេស្តេរ៉លអោយមានសុខភាពល្អ។
ការទទួលទានផ្លែប័រប្រហែលជាអាចជម្រុញអោយសារធាតុ Antiatherogenic
របស់កូឡេស្តេរ៉លល្អ សម្រាប់ជួយការពារបេះដូងពីជំងឺត្បៀតសរសៃឈាម ។
នៅក្នុងផ្លែប័រ ជាតិប៉ូតាស្យូម អាចជួយបង្ការជំងឺលើសសម្ពាធឈាមផងដែរ
ព្រោះប៉ូតាស្យូម គឺជាសារធាតុពង្រីកសរសៃឈាម បន្ធូរសម្ពាធក្នុងចរន្តឈាម
និងសរសៃឈាមអាក់ទែ ដូច្នេះវាអាចកាត់បន្ថយការកើតមានជាកំណកឈាម គាំងបេះដូង
និងដាច់សសៃឈាមខួរក្បាលទៀតផង។
3-អាស៊ីតខ្លាញ់ (Fatty Acids) ជួយផ្តល់សំណើមដល់ស្បែកមុខ
និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម(antioxidants)
ជាច្រើនដូចជាបេតាការ៉ូទីន(beta-carotene) វីតាមីន C និងវីតាមីនE
ដើម្បីការពារភាពជ្រីវជ្រួញ និងបន្ថយសញ្ញា ភាពចាស់ដល់ស្បែក។ សារធាតុអាស៊ីត
(Oleic Acid) និងអាស៊ីតខ្លាញ់ (Monounsaturated) ដែលមាននៅក្នុងផ្លែប័រ
មានប្រយោជន៍ដល់ស្បែក រក្សាសំណើមនៅក្នុងស្រទាប់ស្បែក
ធ្វើឱ្យស្បែកទន់និងមានសំណើម។ ជាតិខ្លាញ់ អូមេហ្គា 9 អាស៊ី Oleic
ធ្វើឱ្យកោសិកាស្បែកខូច រស់ឡើងវិញនិងកាត់បន្ថយការឡើងក្រហមនិងរលាកលើផ្ទៃមុខ
ផងដែរ។
4-ជាតិសរសៃ គឺជាសារធាតុចិញ្ចឹមផ្សេងទៀត ដែលត្រូវបានគេរកឃើញក្នុងបរិមាណច្រើននៅក្នុងផ្លែប័រ
។ ជាតិ
សរសៃគឺជាសារធាតុរុក្ខជាតិដែលមិនអាចបំបែកខ្លួនបានដែលអាចរួមចំណែកដល់ការសម្រកទម្ងន់
កាត់បន្ថយជាតិ
ស្ករនៅក្នុងឈាមនិងត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់យ៉ាងខ្លាំងទៅនឹងការថយចុះហានិភ័យនៃជំងឺជាច្រើន។
5-ផ្លែប័រ មានសារជាតិប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មខ្ពស់ រួមមាន Lutein និង Zeaxanthin ។
សារធាតុចិញ្ចឹមទាំងនេះគឺមាន
សារៈសំខាន់ខ្លាំងណាស់សម្រាប់សុខភាពភ្នែកនិងបន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺភ្នែកនិងជំងឺភ្នែកឡើងបាយ។
6- ការសិក្សាមួយចំនួនបានបង្ហាញថាសារធាតុចិញ្ចឹម នៅក្នុង Avocado
អាចមានអត្ថប្រយោជន៍ក្នុងការការពារជំងឺ
មហារីកក្រពេញប្រូស្តាតនិងបន្ថយផលប៉ះពាល់នៃការព្យាបាលដោយសារធាតុគីមីនៅកោសិកាមួយចំនួន។
7-ផ្លែប័រ អាចជួយបន្ថយរោគសញ្ញានៃជំងឺរលាកសន្លាក់ឆ្អឹងបាន។
No comments:
Post a Comment